Προστασία Ρούχων

Προστασία Ρούχων

Οδηγίες πλυσίματος

Κάθε ρούχο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση για να αντέξει στην καθημερινή φθορά, για αυτό ακολουθούμε και τηρούμε πιστά τις οδηγίες και τα σύμβολα πλυσίματος. Να θυμάστε ότι σε πολλές περιπτώσεις φθοράς δεν ευθύνεται η ποιότητα ενός ρούχου, αλλά η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τους κανόνες φροντίδας και περιποίησης.

Οδηγίες πλυσίματος:

 • Ελέγξτε τις τσέπες σας πριν το πλύσιμο.

Χαρτομάντιλα, κέρματα, στυλό, καραμέλες, τσίχλες, χαρτονομίσματα κλπ. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει θέση στο πλυντήριό σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ελέγξατε όλες τις τσέπες σας πριν από την πλύση.

 • Ξεμπλέξτε τα άπλυτα σας.

Κατεβάστε τα μανίκια και κλείστε φερμουάρ, τσέπες, κτλ. Πλύνετε τα τζιν σας από την ανάποδη για να μην ξεθωριάσουν. Πλύνετε τα ¨ευαίσθητα ρούχα¨ μέσα σε μια μαξιλαροθήκη ή σε μια ειδική “τσάντα πλυσίματος” .

 • Ομαδοποιήστε τα άπλυτα σας ρούχα.

Πλύνετε τα σκούρα με τα σκούρα και τα ανοιχτόχρωμα με τα ανοιχτόχρωμα. Επίσης ξεχωρίστε τα ρούχα σας ανάλογα με το είδος του υφάσματός τους και την θερμοκρασία πλυσίματος που αναγράφεται στην ετικέτα τους. Πλύνετε τα πολύ λερωμένα ρούχα ξεχωριστά.

 • Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριό σας.

Εάν το πλυντήριό σας είναι γεμάτο πέρα από το κανονικό, τα ρούχα δεν θα επιτρέπουν στον κάδο να περιστρέφεται σωστά με αποτέλεσμα να μην καθαρίσουν απόλυτα. Μπορεί επίσης να παραμείνουν υπολείμματα απορρυπαντικού.

 • Υπολείμματα απορρυπαντικού.

Αν τα ρούχα σας έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού όταν τα βγάζετε από το πλυντήριο σημαίνει ότι το απορρυπαντικό σας δεν διαλύθηκε σωστά κατά την πλύση, πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης του πλυντηρίου ή επειδή χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού από το κανονικό. Ξαναπλύνετε τα ρούχα σας με σκέτο νερό και βάλτε λιγότερα ρούχα στο πλυντήριο.

 • Βγάλτε αμέσως τα πλυμένα ρούχα από το πλυντήριο.

Τα υγρά ρούχα μυρίζουν περίεργα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μούχλα είναι πιθανό να αναπτυχθεί.

Πώς πλένονται τα βασικά υφάσματα

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους.
Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα . Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.
Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα σιδερώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) είναι προτιμότερο να τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα.

Οδηγίες για την χρήση χλωρίνης

Φροντίστε πάντα να έχετε συμβουλευτεί τα σύμβολα που σημειώνονται στις ενδείξεις των ετικετών.

Η χλωρίνη καταστρέφει τις ίνες των ρούχων, γι’ αυτό και τα λευκαντικά είναι πάντα προτιμότερα από τη χλωρίνη.

Χρησιμοποιήστε χλωρίνη μόνο σε κρύο νερό και όχι περισσότερο από μια ώρα.

Τέλος αποφύγετε την πλύση με χλωρίνη σε μεταλλικές ή τσίγκινες λεκάνες.

Συμβουλές για πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο στο χέρι συνιστάται είτε αν έτσι ορίζει η ετικέτα του ρούχου, είτε αν πρόκειται για καινούργιο ρούχο με έντονο χρώμα και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να «βγει» το χρώμα στο πλυντήριο.

Πριν βάλετε το ρούχο στο νεροχύτη ή σε λεκάνη για πλύσιμο, διαλύστε στο νερό (στη θερμοκρασία που πιθανώς ορίζει η ετικέτα του ρούχου) μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ανακινήστε το νερό με το χέρι για να σχηματιστεί αφρός.

Στη συνέχεια βουτήξτε στο νερό το ρούχο και περιστρέψτε το απαλά. Δώστε προσοχή σε σημεία με λεκέδες (αν υπάρχουν), αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.

Οδηγίες για το στέγνωμα

Αποφεύγετε να εκθέτετε τα ρούχα, ιδίως τα χρωματιστά απ’ ευθείας στον ήλιο ή στο δυνατό αέρα.

Αν τα απλώσετε σε εσωτερικό χώρο, φροντίστε να υπάρχουν ρεύματα αέρα.

Για να μην χαλάσει η φόρμα των ρούχων που είναι βαριά, διπλώστε τα πρώτα, ενώ τα ρούχα που παραμορφώνονται, για να επανακτούν την αρχική τους φόρμα πρέπει να τεντώνονται μόλις στεγνώσουν

Για το στέγνωμα των μάλλινων ρούχων αποφύγετε το κρέμασμα, τον ήλιο, ή το καλοριφέρ.

Τυλίξτε τα σε μια πετσέτα και τοποθετείστε τα σε ομαλή επιφάνεια.

Σιδέρωμα

Γενικές οδηγίες:

 1. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα.
 2. Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξορισμού δεν σιδερώνονται.
 3. Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
 4. Τα νέας γενιάς σίδερα έχουν φωτεινή ένδειξη που σας ειδοποιεί για το πότε το σίδερο έχει τη σωστή θερμοκρασία για να σιδερώσετε.
 5. Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. κουμπιά ή φερμουάρ.
 6. Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μια καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

Οι παραπάνω είναι συμβουλές και το Instaglam δεν ενέχει καμία ευθύνη. Η ασφάλεια των ρούχων υπόκεινται στην σωστή χρήση των καταναλωτών.